Materiaalipankit

Internet on täynnä materiaalia. Kuvia, videoita, ääntä. Mieleen tulisi helposti ladata niitä itselleen ja käyttää hyödyksi omissa projekteissa. Materiaalit ovat kuitenkin yleensä jonkun omaisuutta ja vaikeuksien välttämiseksi sekä lakien ja hyvien tapojen noudattamiseksi niitä ei pitäisi käyttää ilman oikeuksien omistajan lupaa.

Verkosta löytyy kuitenkin paljon myös luvallisesti käytettävissä olevaa materiaalia. Osa materiaalista on niin vanhaa, että niiden oikeudet ovat menneet jo umpeen. Osan on tuottanut taho, esimerkiksi Yhdysvaltain liittovaltio, jonka tuotokset ovat lain mukaan julkista omaisuutta. Osan käytettävissä olevasta materiaalista on tekijänoikeuksien omistaja puolestaan julkaissut itse haluamallaan käyttöluvalla, eli lisenssillä, vapaaseen käyttöön.

Jos materiaali on julkaistu jollain käytön sallivalla lisenssillä, kannattaa sen käyttöehtoihin tutustua ja noudattaa niitä. Yleisimmin käyttöehdoissa vaaditaan vähintään alkuperäisen tekijän mainitseminen.

Jos toisten julkaisemaa materiaalia on käyttänyt hyödyksi omassa teoksessaan, on kohteliasta mainita alkuperäinen lähde, vaikkei sitä erikseen vaadittaisikaan.

Lähdeviittauksena kannattaa yleensä mainita esimerkiksi seuraavat tiedot:

  • Tekijän nimi tai nimimerkki
  • Mahdollinen lisenssi
  • Linkki alkuperäiseen lähteeseen
  • Mahdollista muuta huomioitavaa tai taustatietoa, jota haluaa kertoa