Editointi

Videoiden leikkaamista voidaan tehdä useilla eri ohjelmilla. Leikkaamisen tarkoituksena on koostaa videokokonaisuus yhdistelemällä se käytettävissä olevasta materiaalista. Olemassaolevia videotiedostoja voidaan käyttää sellaisenaan tai niistä voidaan editointityökalulla ottaa käyttöön vain haluttuja pätkiä. Halutut videoklipit eli leikkeet, koostetaan työkalussa peräkkäin aikajanalle sopivaan järjestykseen.

Vaihtoehtoisesti videoiden sijasta tai ohessa voidaan käyttää myös liikkumattomia kuvia, eli "still-kuvia", jotka venytetään aikajanalle halutun pituisiksi ja joiden väliin voidaan laittaa sopiva siirtymä. Kuvamateriaalin rinnalle voidaan asetella ääntä, joka voi olla esimerkiksi kerrontaa, musiikkia tai muita äänitehosteita.

OpenShot

Tässä oppaassa keskitytään neuvomaan videoiden leikkaamista avoimen lähdekoodin OpenShot-ohjelmalla, sillä se on käyttöliittymältään varsin selkeä ja helppokäyttöinen, se on suomenkielinen sekä se on saatavilla käyttöön täysin maksutta. Lisäksi OpenShot on asennettavissa Windows-, Mac- ja Linux-alustoille.

Useimpien videoeditorien käyttölogiikka on hyvin samankaltainen, joten vaikka nämä ohjeet ovat OpenShotin käyttöön, on niitä mahdollista soveltaa tiettyyn pisteeseen asti myös muiden vastaavien ohjelmien kanssa.

Aloitetaan lataamalla OpenShot sen kotisivulta: http://www.openshot.org

Youtube-ohje: Aloitus

Youtube-ohje: Aloitus

Getting Started | OpenShot Video Editor Tutorial

https://www.youtube.com/watch?v=1k-ISfd-YBE