Kuvien katselu ja käsittely

Kuvat ja niiden katselu sekä muokkaus ovat tärkeä osa nykyaikaista tietokoneen käyttöä. Näihin tehtäviin Linux-järjestelmistä löytyy useita sovelluksia.

Katseluun

Kuvien katseluun on kussakin työpöytäympäristössä jokin oletusohjelma, jolla kuvatiedostot oletuksena näytetään. Näissä on tyypillisesti käytettävissä muutama perus muokkaustoiminto, kuten kuvan kierrot, peilaukset ja rajaukset. Osa ohjelmista on keskittynyt varsinaiseen kuvien näyttämiseen ja osassa on lisäksi kuvakirjaston tai -gallerian ominaisuuksia. Galleriasovelluksissa kuvista pidetään tyypillisesti jonkinlaista tietokantaa, josta niitä voidaan etsiä metatietojen, kuten päivämäärän tai tapahtumaleimojen mukaan.

Gwenview

Muutamia kuvankatseluohjelmia:

  • Eye of Gnome eli Image Viewer (Unity, Gnome)
  • Gwenview (KDE Plasma)
  • Geeqie (Gnome)
  • Shotwell (Gnome, galleria)
  • Digikam (KDE, galleria)

Käsittelyyn

Kuvankäsittelyyn Linux-alustalla löytyy useita ohjelmia. Photoshopiin tottuneet usein vähättelevät vaihtoehtoja, mutta useimpiin käyttötarkoituksiin nämä ovat täysin riittäviä.

GIMP

Gimp

GIMP, eli GNU Image Manipulation Program, on Linux-alustojen perinteinen kuvankäsittelyohjelma. Se on monipuolinen ja toimiva, joskin käyttöliittymä saattaa erityisesti Photoshopiin tottuneille tuntua paikoittain vieraalta. GIMP on tehty erityisesti kuvien mukaamiseen ja se tukee erilaisia filttereitä sekä omien toimintojen ohjelmointia.

GIMP käyttää Gnomen pohjana olevaa GTK-käyttöliittymäkirjastoa. GTK onkin alkujaan luotu tätä varten ja se on saanut nimensä GIMPiltä. (GIMP Toolkit)

GIMP on asennettavissa myös Windows-käyttöjärjestelmään.

Krita

Krita

Krita on tuoreempi ja nopeasti kehittyvä kilpailija GIMPille. Kuvankäsittelyn lisäksi Krita painottuu erityisesti kuvien piirtämiseen sekä digitaaliseen maalaamiseen ja tarjoaa siihen hyvät työkalut.

Pinta

Pinta on GIMPIä ja Kritaa kevyempään kuvankäsittelyyn tarkoitettu ohjelma. Siitä puuttuvat monipuolisimmat kuvankäsittelytoiminnot, mutta kaikki perustoiminnot siitä löytyvät. Siksi Pinta onkin helppo käyttöönotettava satunnaiselle kuvankäsittelijälle tai pikaiseen kuvan piirtämiseen.

Pinta on taustaltaan avoimen lähdekoodin kopio aiemmasta Windowsille tarjolla olevasta Paint.net -ohjelmasta.

MyPaint

MyPaint on digitaalisen maalarin ja piirtäjän työkalu. Siinä ei ole varsinaisia kuvankäsittelytoimintoja vaan siinä on käytettävissä suuri määrä erilaisia siveltimiä ja kynien teriä digitaaliseen piirtämiseen ja maalaamiseen. Sen kanssa kannattaa käyttää piirtopöytää ja kynää.

Valokuvien jälkikäsittelyyn

Valokuvien jälkikäsittelyyn voidaan Linuxissa käyttää tarpeen mukaan jotain edellä luetelluista kuvien näyttämiseen tai käsittelyyn tarkoitetuista ohjelmista.

Darktable

Ammattimaisempaan jälkikäsittelyyn on käytettävissä Darktable, joka tarjoaa käyttöön virtuaalisen valopöydän (lighttable) ja pimiön (darkroom). Sillä on hyvä lisätä häviöttömästi kuviin suodattimia ja viedä lopullinen tuotos uuteen kuvatiedostoon.

Vektorigrafiikka

Vektorigrafiikkaohjelmilla voidaan piirtää tarkkoja skaalautuvia piirroskuvia ja kaavioita. Paras työkalu vektoripiirrosten tekemiseen on useimmiten Inkscape, jonka tallennusmuoto on standardi svg. (Scalable Vector graphics)

Muita vektorigrafiikkaa tuottavia ohjelmia ovat LibreOfficne Draw sekä diagrammien ja kaavioiden piirtämiseen soveltuva Dia.