Ikkunamanagerit

Vanhempi ja 'alkeellisempi' ikkunanhallintaohjelma FVWM2.

FVWM2

Vanhempi ja 'alkeellisempi' ikkunanhallintaohjelma FVWM2.

Modernimpi Enlightenment-ikkunamanageri

Enlightenment (E17)

Modernimpi Enlightenment-ikkunamanageri

Tiilittävä Wmii-ikkunamanageri

Wmii

Tiilittävä Wmii-ikkunamanageri

Ikkunoiden hallinta, eli niiden siirtely, koon muuttaminen, pinoaminen päällekkäin sekä muu vastaava, tapahtuu erillisellä ikkunamanagerilla. Näitä on monia ja ne ovat sekä ulkoasultaan, toiminnallisuuksiltaan että tuntumaltaan erilaisia.

 • Graafisesti näyttäviä 3d-efekteillä
 • kevyempiä perusikkunamanagerita
  (Icewm, Windowmaker, Enlightenement (E17),...)
 • "Tiilittäviä" ikkunamanagereita (Xmonad, Subtle, Ion, Ratpoison, Wmii, dwm,...)

Tiilittävillä ikkunamanagereilla tarkoitetaan ikkunoiden hallintaan käytettäviä ohjelmia, jotka pyrkivät tarkoituksellisesti välttämään ikkunoiden asettelemista päällekkäin. Tämä tapahtuu yleensä siten, että yksinäinen ikkuna näytetään täydellä ruudulla ja aina kun uusi ikkuna avataan, jonkin aiemman ikkunan käyttämä tila jaetaan kahtia. Näin ikkunoista muodostuu ruudukko, jossa ne ovat kaikki yhtä aikaa näkyvillä. Tiilittävät ikkunamanagerit ovat tyypillisesti olleet joidenkin ohjelmoijien ja paljon terminaalia käyttävien suosiossa. Ne ovat yleensä myös "näppäimistöystävällisiä", eivätkä siis vaadi hiiren käyttöä, sekä tavallisempia ikkunanhallintaohjelmia kevyempiä, eli soveltuvat myös vanhempien ja hitaampien laitteiden käyttöön.

Jotkut ikkunamanagerit osa suurempaa työpöytäympäristöä, joka sisältää työpöydän, panelit, sovelmat, kuvakkeet, jne. (Gnome, KDE Plasma, Unity, XFCE, LXDE, Cinnamon, MATE, Pantheon, ...)

Ikkunamanageri: kokeillaan

(Ubuntussa tämän osuuden asennusten tekeminen vaatii universe-pakettilähteen aktivoimista Ubuntun sovellusvalikoiman asetuksista.)

 1. Asennetaan muutama ikkunamanageri, esimerkiksi: icewm, windowmaker, ratpoison, openbox
  • sudo apt-get install icewm
 2. Käynnistetään tyhjä X ja sinne esimerkiksi icewm kirjoittamalla xterm-ikkunaan: icewm
 3. Kokeillaan ikkunamanagerin toimintaa, suljetaan se ja kokeillaan muita.

Vaihtoehtoisia ikkunamanagereja voi käyttää myös varsinaisessa X:ssä Unityn tilalla:

 • Kirjaudutaan ulos työpöydältä
 • Valitaan käyttöliittymäksi Unityn sijasta joku muu vaihtoehdoista
 • Kirjaudutaan sisään

Huom! Jos käytät live-levyä, joka tallentaa käyttäjän tiedostot ja asetukset, mutta ei järjestelmän muutoksia, muista ennen järjestelmän sammuttamista kirjautua takaisin alkuperäiseen käyttöliittymään.

Tämä siksi, että muutoin seuraavan käynnistyksen yhteydessä yritetään käyttäjän valitseman asetuksen mukaisesti ladata jokin muu käyttöliittymä, jota ei olekaan asennettuna. Eikä alkuperäistä ole kirjautumisikkunassa valittavissa, koska oletusliittymän lisäksi ei ole muita asennettuna.

Jos näin kuitenkin pääsee käymään, tilanteen voi korjata poistamalla käyttäjän kotihakemistosta tiedoston .dmrc. (Tekstitilaan näppäinyhdistelmällä ctrl-alt-f1, sisäänkirjautuminen live-tunnuksella "ubuntu" ja tyhjällä salasanalla sekä komento rm .dmrc.)