Audioformaatit

Myös ääniä voi tallentaa useisiin erilaisiin tiedostomuotoihin. Samoin kuin kuvia, myös ääntä voidaan pakata erilaisilla tavoilla. Tyypillisesti ääni voidaan tallentaa kolmella eri tavalla:

  • Pakkaamattomassa muodossa (WAV, AIFF, AU)
  • Häviöttömästi pakatussa muodossa (FLAC),
  • Häviöllisesti pakatussa muodossa (MP3, Vorbis, Opus, AAC, WMA)

Tiedostotyypistä puhuttaessa tulevat usein vastaan myös seuraavat termit, joita ei kannata sekoittaa keskenään:

  • Äänen koodaus, eli missä muodossa äänidata tallennetaan
  • Säilö (container), eli tiedostomuoto, johon upotettuna koodattu ääni tallennetaan
  • Koodekki, eli äänen koodauksen tai purun tekevä ohjelmisto

Äänitiedostojen kanssa tiedostojen muoto on usein kuitenkin selvää, koska tiedosto sisältää yleensä vain yhden tyyppisen audiodatan ja tyypillisesti tiedoston pääte kertoo suoraan käytetyn koodauksen ja säilön.

WAV

WAV on yleensä pakkaamatonta raakaa ääntä. Suurin osa ääntä toistavista ohjelmista osaa käyttää tätä tiedostomuotoa. Koska tiedostomuoto on pakkaamaton, vie se hyvälaatuisena suhteellisen paljon tilaa.

Tiedostopäätte
.wav

FLAC

FLAC eli Free Lossless Audio Codec on nimensä mukaisesti häviöttömästi pakattu tiedostomuoto äänen tallentamiseen. Pakkauksen ansiosta FLAC-tiedostoon on mahdollista tallentaa suhteellisen hyvälaatuista ääntä ilman, että tiedostokoko kasvaa kohtuuttomasti.

Tiedostopääte
.flac

MP3

MP3 eli MPEG Audio Layer III on alkujaan MPEG-1 ja MPEG-2 videoiden ääniraidan tallentamiseen kehitetty häviöllisesti pakattu äänen tallennusmuoto. MP3 on tuttu muun muassa sen käytöstä musiikin tallentamiseen. MP3-formaatissa pakkaus on tehty hävittämällä äänestä ihmisen korvalle kuulumatonta informaatiota. Äänen laatu riippuu näytteenottotaajuudesta ja pakkauksen voimakkuudesta.

MP3 oli alkujaan patentoitua tekniikkaa, mutta sen viimeiset patentit raukesivat vuonna 2017.

Tiedostopääte
.mp3

Ogg Vorbis

Vorbis on avoimeen lähdekoodiin perustuva häviöllisesti pakattu audion koodausformaatti, joka yleensä tallennetaan Ogg-säilöön. Tästä tallennusmuodosta käytetään usein nimeä Ogg Vorbis. Ogg Vorbis vastaa käyttötarkoitukseltaan MP3-tiedostoja.

Tiedostopäätteet
.ogg, .oga

Opus

Opus on avoin häviöllisesti pakattu audion koodausformaatti, jonka on tarkoitus olla Vorbis-formaatin seuraaja.

Tiedostopääte
.opus

AAC

AAC eli Advanced Audio Coding on kaupallinen häviöllisesti pakattu audion koodausstandardi. Se on suunniteltu MP3-formaatin seuraajaksi ja tallentamaan paremman äänenlaadun samalla tallennustilalla. AAC on standardoitu käytettäväksi muun muassa MPEG-2- ja MPEG-4-videoiden yhteydessä. AAC-koodausta voidaan käyttää useammassa erilaisessa säilötiedostomuodossa.

Tiedostopäätteet
.m4a, .mp4, .aac

WMA

WMA eli Windows Media Audio on Microsoftin kilpailija MP3-tiedostomuodolle. Tiedostot voivat olla häviöllisesti tai häviöttömästi pakattuja.

Tiedostopääte
.wma