Green screen

Greenscreen, eli Chroma key tai suomeksi väriavainnus, on tekniikka, jolla voidaan yhdistää kuvattu kohde haluttuun taustaan. Kohde kuvataan yleensä vihreän, mutta joskus myös sinisen, kankaan tai muun tausta edessä. Kuvatussa materiaalissa yksivärinen tausta voidaan jälkikäsittelyllä korvata halutulla muulla kiinteällä tai liikkuvalla kuvalla.

Tekniikkaa käytetään esimerkiksi elokuvissa niin sanotuissa "trikkikuvissa", joilla saadaan vaikka teräsmies lentämään kaupungin yllä. Toinen usein käytetty kohde ovat säätiedotukset, joissa meteorologi esiintyy vihreän kankaan edessä ja esiteltävä kartta korvataan meteorologin taakse vihreän taustan tilalle.

Taustakangas voisi olla periaatteessa minkä värinen tahansa, mutta vihreä väri sopii käyttöön yleensä parhaiten, sillä se on mahdollisimman kaukana ihmisen ihon väristä. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei vihreän kankaan edessä esiintyvä käytä vihreitä värejä esimerkiksi vaatteissaan, sillä nämä kohdat muuttuvat helposti myös "läpinäkyviksi" jälkikäsittelyvaiheessa.

Taustakangasta käytettäessa on oleellista pyrkiä valaistuksella saamaan tausta mahdollisimman tasaväriseksi ja yrittää vältää kankaalla näkyviä varjoja. Kun taustalla oleva vihreä väri poistetaan jälkikäsittelyssä ohjelmallisesti, kerrotaan ohjelmalle poistettavaksi haluttava väri sekä pieni "toleranssi". Toleranssilla tarkoitetaan sitä, miten lähellä poistettavaksi ilmoitettua väriä olevia värisävyjä poistetaan. Paras laatu saadaan silloin, kun taustan väri on mahdollisimman tasainen ja tarvittava toleranssi on siis mahdollisimman pieni. Jos taustalla on paljon varjoja tai muuta epätasaisuutta, pitää toleranssia kasvattaa ja samalla kasvaa riski, että taustan lisäksi kuvasta poistuu myös muita kohtia.

Lisää vihreän taustan käytöstä käytännön videoeditoinnissa kerrotaan editoinnin Chroma key -sivulla.