Nelikopterit

Nelikopteri ja siihen kiinnitetty kamera ovat kätevä keino kuvata videokuvaa lintuperspektiivistä. Osassa nelikoptereista on sisäänrakennettu kamera, toisiin voi puolestaan kiinnittää erikseen hankittavan kameran, esimerkiksi jonkin action-kameran.

Mavic Pro

Photo by david henrichs on Unsplash

Mavic Pro

Koptereita on useilta valmistajilta ja montaa hintaluokkaa. Laadukkaaseen tärisemättömään kuvaukseen soveltuvat ovat yleensä hieman kalliimpia, kuten esimerkiksi DJI:n valmistamat Phantom- ja Mavic-malliset kopterit.

Phantom-nelikopteri ja kamera Gimbal-vakaimella

Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash

Phantom-nelikopteri ja kamera Gimbal-vakaimella

Laadukkaimmissa koptereissa on mukana GPS-laite ja erilaisia antureita sekä hahmontunnistusta, joiden avulla ne on mahdollista saada pysymään paikoillaan, seuraamaan kohdetta, palaamaan lähtöpaikkaansa, lentämään ennalta määrättyä reittiä tai tekemään monia muita "älykkäitä lentotapoja".

Lennokkien kanssa kannattaa muistaa joitain sääntöjä ja hyviä tapoja, ettei niistä olisi haittaa, häiriötä tai mielipahaa sivullisille. Niillä ei esimerkiksi saa lentää yli 150 metrin korkeudella, yleisön yläpuolella taikka lentokentän läheisyydessä. Kannattaa vilkaista esimerkiksi Liikenteen turvallisuusviraston Trafin useimmin kysytyt kysymykset aiheesta.

Ohjaaminen

Kopterin ohjain ja siihen kiinnitetty puhelin

Photo by Shane Smith on Unsplash

Kopterin ohjain ja siihen kiinnitetty puhelin

Kopterin ohjaaminen tapahtuu radiotaajuuksia käyttävän ohjaimen avulla. Siinä on yleensä kaksi kahden akselin ohjaintikkua, joilla säädetään

  • korkeutta kontrolloivia kierroksia (throttle)
  • kiertymistä (yaw)
  • pitkittäiskallistusta (pitch)
  • poikittaiskallistusta (roll)

Lisäksi monessa kopterimallissa ohjaimeen voi kiinnittää matkapuhelimen tai tabletin, joka on yhteydessä kopteriin. Mobiililaitteessa käytettävä sovellus näyttää live-näkymää kopterin kamerasta. Sitä voi käyttää ohjaamisen ja kuvaamisen apuna.

Gimbal

Gimbaliin kiinnitetty action-kamera

Photo by Dose Media on Unsplash

Gimbaliin kiinnitetty action-kamera

Gimbal on saranoitu kiinnikejärjestelmä, jolla jokin laite saadaan vakautettua niin, että tärinät eivät vaikuta laitteen asentoon. Kuvaamisen yhteydessä gimbal on yleensä kolmeakselinen vakautin, johon kamera on kinnitetty kuvaamisen vakauttamiseksi. Vakavasti otettavaan kuvaamiseen tarkoitetuissa koptereissa kamera on yleensä kiinnitetty joko kopteriin sisäänrakennetulla tai erikseen hankittavalla gimbal-vakaimella. Kameran suuntaaminen tapahtuu koptereissa niin ikään gimbalin avulla.

Käsikäyttöinen Gimbal ja siihen kiinnitetty kamera

Photo by Steven Wang on Unsplash

Käsikäyttöinen Gimbal ja siihen kiinnitetty kamera

DJI Mavic Pro -esimerkki

DJI Mavic Pro -esimerkki

DJI Mavic Pro Wildlife Edition - Rocky Mountain Arsenal near Denver, CO

https://www.youtube.com/watch?v=JkJDo1UVzek