Kameratelineet

Kuvattaessa kamera tai kameran sisältävä mobiililaite voi olla hyödyllistä kiinnittää jonkinlaiseen telineeseen. Telineitä voivat olla esimerkiksi erilaiset kolmijalat, valjaat, gorillapodit, selfiekepit sekä gimbalit.

Kolmijalka

Järjestelmäkamera kolmijalkaan kiinnitettynä

Photo by Tyler Feague on Unsplash

Järjestelmäkamera kolmijalkaan kiinnitettynä

Kolmijalka on kolmella, yleensä teleksooppisella, jalalla seisova teline, johon kamera kiinnitetään. Järjestelmä- ja videokameroissa on pohjassa "mutteriaukko", johon telineessä oleva ruuvi ruuvataan. Matkapuhelimia varten voi olla käytettävissä erilaisia "nipistimillä" varustettuja sovittimia.

Laadukkaimmissa kolmijaloissa on usein sisäänrakennettuna pienet vatupassikuplat, joilla kameran voi säätää vaakasuoraan.

Gorillapod

Järjestelmäkamera kiinnitettynä gorillapodiin

Photo by Miss Zhang on Unsplash

Järjestelmäkamera kiinnitettynä gorillapodiin

Gorillapod on kolmijalka, jonka jalat ovat lyhyitä, taipuisia ja "muhkuraisia". Taipuvien hämähäkkijalkojen avulla kamera voidaan paitsi asetella epätasaiselle alustalle myös kiinnittää aitaan, tolppaan, tuoliin tai melkein mihin tahansa.

Valjaat ja muut kiinnikkeet

Action-kamera voidaan kiinnittää kuvaajan vartaloon valjailla tai esimerkiksi kypärään, polkupyörään tai johonkin muuhun välineeseen erilaisilla kiinnikkeillä.

Gimbal

Käsikäyttöinen Gimbal ja siihen kiinnitetty kamera

Photo by Steven Wang on Unsplash

Käsikäyttöinen Gimbal ja siihen kiinnitetty kamera

Gimbal on saranoitu kiinnikejärjestelmä, jolla jokin laite saadaan vakautettua niin, että tärinät eivät vaikuta laitteen asentoon. Kuvaamisen yhteydessä gimbal on yleensä kolmeakselinen vakautin, johon kamera on kinnitetty kuvaamisen vakauttamiseksi. Gyroskoopilla vakautettu gimbal pitää kameran suunnassaan vaikka kuvaaja hiukan heilahtelisikin.

Selfiekeppi

Myös niin kutsuttu selfiekeppi voi olla hyödyllinen väline mobiililaitteella kuvattaessa. Jos tarkoitus on kuvata itseään, sillä kamera saadaan hieman etäämmälle ilman, että kättä tarvitsee pitää koko ajan ojennettuna. Selfiekeppi voi olla hyödyllinen myös muutenkin kuin vain itseä kuvattaessa.