Lopullinen video

Kun videon koostaminen aikajanalle kaikkinen siirtymineen, efekteineen ja tekstityksineen on saatu valmiiksi, voidaan siitä renderöidä lopullinen videotiedosto.

Tämä tarkoittaa sitä, että OpenShot käy läpi koko aikajanan ruutu ruudulta ja luo raidoille asetelluista video-, kuva- ja äänileikkeistä valmiin videotiedoston.

Renderöintivaihe aloitetaan joko klikkaamalla työkalupalkin punaista "Vie videoksi" -nappulaa tai valitsemalla saman vaihtoehdon "Tiedosto"-valikosta.

Esiin tulevasta dialogi-ikkunasta valitaan tallennettavalle tiedostolle nimi sekä tallennuskansio. Tiedostonimen päätettä ei tarvita, sillä se lisätään automaattisesti. Tallennusmuodon valinnassa kannattaa käyttää "Yksinkertainen"-välilehdellä käytettävissä olevaa työkalua.

Ensimmäisenä valitaan "Profiili", jolla voidaan rajoittaa tarjolla olevia muita vaihtoehtoja käyttötarkoituksen mukaan. Profiilivaihtoehtoina ovat: "Blue-Ray/AVCHD", "DVD", "Internet", "Kaikki" ja "Laite".

"Kohde"-valinta tarjoaa profiilin mukaisia käyttökohteita. "Internet"-profiilille kohteina ovat esimerkiksi "YouTube", "Vimeo" ja "Wikipedia".

Kun "kohde" on valittuna, on "Videoprofiili"-kohdassa tämän jälkeen valittavina muutamia vaihtoehtoja, joilla valitaan lähinnä luotavan videon pikselikoko sekä kuvanopeus. Normaalisti 25 kuvaa sekunnissa on varsin tavallinen kuvanopeus. Pikselikooksi kannattaa yleensä valita käyttökohteen mukaan mahdollisimman suuri koko, muttei kuitenkaan suurempaa kuin alkuperäisen materiaalin kuvakoko. Koon suurentamisesta ei ole hyötyä. Päin vastoin, mitä suurempi koko, sen suurempi on myös tuotettavan videotiedoston koko.

Viimeisenä valintana on "Laatu", joka kannattaa yleensä valita mahdollisimman korkeaksi.

Edistyneempi käyttäjä voi säätää asetuksia vielä tarkemmin "Lisäasetukset"-välilehdeltä.

Lopuksi, kun painetaan ikkunan "Vie videoksi" -painiketta, alkaa tietokone luoda videotiedostoa. Tiedoston luonnin eteneminen näkyy ikkunan alareunan edistymispalkissa prosentteina. Vaiheen kesto riippuu luotavan videon pituudesta ja laadusta sekä tietenkin tietokoneen tehokkuudesta.

Kun edistyminen etenee sataan prosenttiin ja dialogi-ikkuna häviää, on videotiedosto valmis.