Materiaalin lisääminen

Editoinnissa käytettävät mediatiedostot, videot, äänet ja kuvat, tuodaan ensin projektiin klikkaamalla työkalupalkin plus-nappulaa ja valitsemalla haluttu tiedosto. Lisätyt tiedostot tulevat näkyviin "Projektin tiedostot" -listaan, josta voi halutessaan tarkastella kaikkia lisättyjä tiedostoja tai vain halutun tyyppisiä tiedostoja.

Aikajana

Varsinainen leikattava video koostetaan projektin tiedostoluettelon ja esikatselun alapuolella olevalle aikajanalle raahaamalla sinne tiedostoluettelosta halutut materiaalit oikeaan järjestykseen. Aikajanan vasemmassa reunassa on aika nolla, eli koostettavan videon alku ja aikajanaa riittää oikealle niin paljon kuin on tarvetta. Aikajanan zoomausta, eli sitä, montako sekuntia ikkunan leveyden mitalla näkyy, voidaan säätää aikajanan yläpuolella olevalla liukusäätimellä.

Aikajanalla on oletuksena viisi raitaa (track, numeroitu 0–4). Materiaaleja voi asetella mille tahansa näistä raidoista. Materiaalin paloja, eli leikkeitä, voi asetella peräkkäin, päällekkäin tai eri raidoille allekkain. Allekkain eri raidoilla olevista video- tai kuvaleikkeistä ylemmällä raidalla oleva peittää alemmalla raidalla olevan. Aikajanalla leikkeestä voi leikata haluamansa pätkän ja poistaa ylimääräiset osat. Saman leikkeen voi halutessaan lisätä aikajanalle useampaankin kertaan.

Aikajanalla on oletuksena päällä magneettitoiminto, jolla aikajanalla siirrettävät leikkeet napsahtavat kiinni toisiinsa tai kohdistimeen.

Kuvan lisääminen

Jos aikajanalle lisätään still-kuva, siitä tulee automaattisesti 10 sekuntia pitkä leike, jota voidaan liikutella ja muokata kuin mitä tahansa muutakin videoleikettä. Leikkeen pituutta voi puolestaan muuttaa tarttumalla hiirellä sen päästä kiinni ja venyttämällä sitä.

Esikatselu

Koostettua kokonaisuutta voi tarkastella esikatselunäkymässä halutusta kohdasta aikajanan yläpuolella olevaa sinistä kohdistinta siirtämällä. Esikatselun play-painikkeella puolestaan videon toisto alkaa ja sitä voi katsella liikkuvana.

Youtube-ohje: Perusteet 2

Youtube-ohje: Perusteet 2

The Basics (Part 2) | OpenShot Video Editor Tutorial

https://www.youtube.com/watch?v=6PA98QL9tkw