Siirtymät

Kun aikajanalle laitetaan peräkkäin leikkeitä, tapahtuu näiden välillä vaihto oletuksena silmänräpäyksessä. Yksi leike päättyy ja seuraava alkaa. Joskus kuitenkiin halutaan eri ottoina kuvattujen leikkeiden välille jokin pehmeämpi siirtymä.

Helpoin tapa luoda pehmeä siirtymä kahden leikkeen välille on tehdä se raahaamalla kaksi leikettä samalle raidalle muutaman sekunnin verran päällekkäin. Tällöin OpenShot lisää raidalle automaattisesti sinisellä värillä korostetun siirtymän. Siirtymä on raidalla juuri leikkeiden päällekkäin olevien osien mittaisena.

Tämä oletuksena luotu siirtymä tekee kuvan tasaisen häivytyksen ensimmäisestä videoleikkeistä toiseen.

Jos siirtymäksi haluaa jotain muuta kuin oletuksena olevan tasaisen häivytyksen, voi oletussiirtymän poistaa ja siirtymäluettelon laajasta valikoimasta raahata haluamansa tilalle. Raahatun siirtymän pituus on oletuksena 10 sekuntia, mutta sen pituus kannattaa säätää tarvitun mittaiseksi.

Valmiiksi tarjolla olevia siirtymiä on useita, joista ehkä tärkeimpiä ovat:

  • Häivytä
  • Ympyrä ulospäin tai sisäänpäin
  • Pyyhkäisyt alhaalta, ylhäältä, vasemmalta ja oikealta

Esimerkiksi "Pyyhkäisy oikealta" tarkoittaa, että jälkimmäinen leike peittää edellisen vähitellen häivytyksenä oikealta alkaen ja vasemmalle edeten. "Ympyrä ulospäin" tarkoittaa puolestaan, että jälkimmäinen leike alkaa näkyä ensin vähitellen keskeltä ja häivytys etenee ympyränä kuvan reunoille.