Otsikot

Videoon halutaan usein lisätä myös erilaisia otsikoita ja tekstityksiä. Koko videon nimi tai otsikko alkuun, tekijöiden nimiä, muita tekijänoikeustietoja tai kiitoksia lopuun, videolla esiintyvien henkilöiden nimiä ja titteleitä sekä muita erilaisia tekstityksiä.

Otsikkotekstit voidaan lisätä videolle stillkuvina. Jos kuva on tallennettu PNG-muodossa, voi siinä olla myös läpinäkyviä tai läpikuultavia osia. Kuvan voi luoda millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla, mutta helpointa tekstitysten teko on OpenShotin sisäänrakennettuja otsikkopohjia käyttämällä.

Otsikkopohjat

OpenShotissa löytyy "Otsikko"-valikosta työkalu staattisten eli liikkumattomien otsikoiden luomiseen.

OpenShot tarjoaa useita valmiita pohjia tekstityksille. Yksinkertaisimmissa on valittavana vain yksi tai kaksi tekstiä, tekstin fontti sekä taustan väri tai läpinäkyvyys. Monimutkaisemmissa voi olla esimerkiksi valmiit kentät Creative Commons -lisensoidun materiaalin tekijänoikeustietojen ilmoittamiseen.

Jos tietokoneelle on asennettuna Inkscape-vektoripiirto-ohjelma, niin otsikkopohjan voi avata tähän tarkempaa muokkausta varten napilla "Use Advanced Editor".

Otsikkotyökalulla luotu otsikko lisätään normaalina still-kuvana "Projektin tiedostot" -listaan. Otsikkokuvasta osa saattaa olla läpinäkyvää. Kun otsikkokuva lisätään videon yläpuolella olevalle raidalle, läpinäkyvän osuuden kohdalta näkyy läpi sen alla oleva video.

Animoidut otsikot

Jos käytettävissä on riittävän uutta versiota oleva 3D-mallinnusohjelma Blender, niin videoihin on mahdollista lisätä myös animoituja otsikoita valmiista valikoimasta. Myös animoitujen otsikoiden työkalu löytyy OpenShotin "Otsikko"-valikosta.

Samoin kuin staattisten otsikoiden työkalussa, animoituja otsikoita varten ohjelmalle kerrotaan joitain tietoja, kuten haluttu teksti sekä fontti- ja väritietoja. Tämän jälkeen "Renderöi"-napin painallus käyttää Blender-ohjelmaa halutun animoidun tekstitysvideon luomiseen. Kun renderöinti on valmis, ilmestyy animoitu tekstitys "Projektin tiedostot" -listaan aikajanalle lisättäväksi videoleikkeeksi.